Versiokatsaus: WordPress 4.3 julkaistaan 18.8. Mitä uutta?


WordPress 4.3Huhtikuisen 4.2.-version jälkeen seuraavan version kehitystyö lähti vauhdikkaasti käyntiin. 4.2-versiolle on kevään ja kesän aikana julkaistu neljä pienempää päivitystä, jotka kohdistuivat bugikorjauksiin ja varsin merkittäviinkin tietoturvaparannuksiin. Neljän betaversion ja 29.7. julkaistun Release Candidate -version jälkeen WordPress 4.3:n julkaisu tapahtunee 18.8. Tässä lyhyt katsaus uusiin ominaisuuksiin normaalin WP-julkaisijan näkökulmasta.

Valikot mukauttimessa

Teeman mukauta-toiminto on saanut viime aikoina huomattavasti lisäominaisuuksia. Vimpaimia on ollut mahdollista hallita mukauta-toiminnossa versiosta 3.9. alkaen ja teeman vaihtaminen lisättiin edellisessä 4.2-versiossa.

Nyt julkaistavassa WordPress 4.3:ssa myös valikoihin on mahdollista tehdä muutoksia mukauta-toiminnolla. Vanha käyttöliittymä valikoille ei ole poistumassa, mutta uusi tapa mahdollistaa tehtyjen muutosten näkemisen reaaliaikaisesti.

Sivuston kuvake ja favicon

Favicon on sivustosi pieni kuva tai ikoni, joka näkyy yleensä selaimesi otsikkorivillä tai välilehdellä sivustosi nimen vieressä. Faviconin asettaminen on ollut mahdollista aikaisemminkin esimerkiksi sopivan lisäosan avulla tai teeman tiedostoja muuttamalla. WordPress 4.3 tekee tämän helpoksi kaikille tuomalla faviconin, ja samalla mobiililaitteiden kotiruuduille lisättävän ”sovelluskuvakkeen”, luomisen perusominaisuutena alustalle.

Toiminto löytyy Asetukset -> Yleiset -kohdasta. Toiminnossa on myös mahdollisuus rajata lisättävää kuvaa ja lopputuloksenkin näkee ennen tallentamista. Suositeltu koko kuvalle on 512px.

Salasanaparannuksia

Parannuksia on luvassa myös salasanojen palautustoimintoon olemassa oleville käyttäjille ja luomiseen uusia käyttäjiä lisättäessä. Uutta käyttäjää lisätessä WordPress lähettää käyttäjän sähköpostiin salasanan nollauslinkin sen sijaan, että esiluotu salasana lähetettäisiin selkokielisenä sähköpostiviestissä.

Salasanatoiminnoissa on nyt myös mahdollista klikata salasana näkyviin luomisen aikana, jolloin käyttäjä voi varmistua, että salasana on tarkoitetulla tavalla kirjoitettu. WordPress voi myös ehdottaa automaattisesti riittävän vahvaa salasanaa. Tämä on edelleen mahdollista muuttaa käyttäjän itsensä valitsemaksi.

Parannuksia tekstieditoriin

Eri tasoisten otsikoiden, pallukka- tai numeroitujen listojen ja lainausten tuottaminen on nyt helppoa ilman, että hiirellä on jatkuvasti klikkailtava tekstieditorin painikkeita. Tämä on varmasti mieleinen lisäys monille WordPressin omalla tekstieditorilla paljon artikkeleja kirjoittaville.

Tässä muutokset lyhyesti esiteltyinä:

  • Käyttämällä * tai – saat aloitettua luettelomerkillisen listan
  • Käyttämällä 1. saat aloitettua numeroidun listan
  • Käyttämällä # saat h1-, ## h2-, ### h3-tasoisen otsikon
  • Käyttämällä > saat luotua lainauksen

Tässä oli siis lyhyt katsauksemme WordPress 4.3:n tuomiin muutoksiin. Mukana on ominaisuuksia, jotka varmasti miellyttävät monia alustaa päivittäin käyttäviä. Mikä on sinun suosikkisi uusista ominaisuuksista?