Pikatestissä Googlen uusi kalenterisovellus iOS:lle


Google julkaisi maaliskuussa 2015 uutta Material Design -suunnittelukieltä mukailevan kalenterisovelluksensa Applen iOS-alustalle.  Sovellus toimii luonnollisesti saumattomasti yhteen Googlen oman kalenteripalvelun kanssa.

Googlen kalenterin on toki pystynyt iOS:lla synkronoimaan Applen oman kalenterisovelluksen ja lukuisten muiden vastaavien kanssa iät ja ajat, mutta itselleni Googlen kalenterin pitkäaikaisena käyttäjänä talon oma sovellus on mielenkiintoinen vaihtoehto, sillä en ole koskaan pitänyt Applen vakiokalenteria mitenkään erityisen onnistuneena. Tämän lisäksi Google on päässyt sovellustensa visuaalisessa ilmeessä ja toimintojen sulavuudessa viime aikoina oikeinkin hyvälle tasolle.

Jos Googlen sovellusrepertuaarista löytyy esim. Youtube, Chrome tai Gmail jo asennettuna, kuten itselläni, ei ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä tarvitse erikseen kirjautua, vaan listassa näkyvät Googlen tilit, joihin ko. laitteessa on jo kirjauduttu. Tiliä napauttamalla ja muutaman tervetuloa/esittelyruudun jälkeen pääsen käyttämään sovellusta.

Ensimmäisenä huomioni kiinnittyy siihen, että useimpien kalenterisovellusten suosiman kuukausinäkymän sijaan oletuksena tässä sovelluksessa näytetään tapahtumalista, josta sovelluksessa käytetään termiä Aikataulu. Listan rullaaminen ainakin iPhone 6:lla on oikein sulavaa ja kuukausien vaihtuessa otsikoinnin yhteydessä olevat kuvat tuovat mukavasti kyseiseen kuukauteen miellettäviä aktiviteetteja ja fiilistä esille. Tapahtuman lisäämisen punainen +-painike on joidenkin muiden Material Designia noudattavien sovellusten tapaan oikeassa alakulmassa ja rikkoo mukavasti perinteistä toiminnot vaakasuuntaisissa ylä- ja alapalkeissa -mantraa.

Yläpalkin kuukauden nimeä napauttamalla saa kuukausinäkymän esiin ja kuukausien selaus tapahtuu vaakasuunnassa. Tapahtumalistalla tapahtumat vaihtuvat automaattisesti kuukausia selattaesssa. Oikean yläkulman kolmen pisteen valikosta tulevat esiin muut tarjolla olevat näkymävaihtoehdot ja hakutoiminto.

Muista näkymävaihtoehdoista päivänäkymä toimii täysin odotetusti, mutta kolmen päivän näkymä tuntuu pystysuunnassa hieman ahtaalta ja puhelin tuleekin tässä vaiheessa lähes refleksinomaisesti käännettyä vaakatasoon. Seuraavaksi käykin ilmi, että sovellus toimii vain portrait-asettelulla eli pystysuunnassa. Ratkaisu on ihan OK, jos ei koe samalle näytölle mahtuvaa viiden päivän näkymää tai viikkonäkymää itselleen tärkeäksi ominaisuudeksi. Tapahtumat aukeavat reippaan ja miellyttävän animaation kera ja esimerkiksi tapahtuman mahdollista sijaintia hyödynnetään visuaalisesti kivalla tavalla sekä aikataulu- että tapahtumanäkymässä.

Appleen verrattuna tapahtumaa lisätessä varsinkin Googlen huomattavasti mittavampi POI-hakemisto miellyttää. Tästä on konkreettista hyötyä, kun lähes paikka kuin paikka löytyy omalla nimellään eikä paikan katuosoitetta tarvitse erikseen selvittää, vaan se tallentuu paikan nimen ohessa. Asetuksista saa muuten myös Facebook- ja iCloud-kalenterit aktivoitua, joten minun ei tarvinnut luopua näistä iOS-vakiosovellukseen verrattuna.

Pikakokeilun jälkeen lopputulos on se, että vakiosovellus siirtyi ainakin toistaiseksi kansioon ”ynnämuut” ja Googlen tarjokki jäi puhelimen työpöydälle. Nähtäväksi jää onko tilanne vielä tämä kuukauden päästä. Sovellus on optimoitu myös iPadeille, joten kalenterin saa käyttöön kaikille iOS-laitteille. Omat kokeiluni kattavat tähän mennessä vain puhelinversion ja totutusti iPad-versiossa ulkoasu ja toiminnallisuus saattaa hieman poiketa puhelinversiosta.

Päivitys 25.3.: Viikkonäkymä on Googlella jo työn alla!


Googlen esittelyvideo: